Oale sub presiune – ghid de functionare pas cu pas

Una dintre cele mai mari evolutii pe care le-a experimentat bucataria este oala sub presiune. In comparatie cu oalele de gatit traditionale, aceste oale sub presiune, ne permit sa economisim timp si ne fac viata mai usoara.

Functionarea unei oale sub presiune poate fi complexa deoarece, atunci cand se incalzeste la puterea maxima si se inchide capacul, aburul nu poate scapa deoarece acoperirea ermetica il impiedica. Presiunea din interiorul vasului creste tot mai mult si creste punctul de fierbere al apei peste 100 ° C. Retineti ca temperatura care ajunge in apa va depinde de calitatea si tipul vasului. Ce este periculos? Daca oala nu elimina din presiune, aceasta ar creste pana cand oala va exploda. Acesta este motivul pentru care toate aceste oale sub presiune au o supapa prin care aburul iese treptat.

Ei bine, vom explica functionarea unei oale sub presiune pentru a nu avea o problema cu utilizarea acesteia. In plus, este un instrument care ne va salva de mai multe ori, deoarece pot fi facute milioane de retete gustoase si sanatoase.

oale

Pasi pentru a sti cum functioneaza aceste oale sub presiune:

Pasul 1. Putem folosi oale sub presiune fara apa?

Raspunsul este nu. Introducem hrana pe care dorim sa o preparam si adaugam cantitatea de apa necesara pentru aceasta. Intotdeauna trebuie sa existe lichid in vas, deci primul pas important in acel moment pentru a asigura functionarea corespunzatoare este depozitarea apei in el. Daca nu, alimentele s-ar putea arde. Oala nu trebuie sa fie mai mult de 2/3 plina de lichid. In caz contrar, aburul nu ar avea spatiu de acumulare.

Pasul 2. Alegeti presiunea?

Asta depinde de nivelul de presiune necesar retetei. De exemplu, nivelul 1 este recomandat pentru legume, orez, peste si paste fainoase. Nivelul 2 pentru alimente mai „puternice” cum ar fi carnea, legumele etc.

Pasul 3. Cum sa stiti daca oala este bine inchisa?

Verificati daca atat capacul, cat si recipientul sunt in stare perfecta. Cu alte cuvinte, cauciucul este in stare buna, caci capacul se potriveste cu oala, ca nu exista urme sau crapaturi, deoarece aburul ar putea scapa prin ele.

Pasul 4. Incalziti apa

Scoatem supapa de siguranta sau regulatorul de presiune si inchidem capacul. Urmatorul pas este sa aprindem focul la o putere maxima, astfel incat apa sa se incalzeasca si sa se transforme in abur.

Pasul 5. Presiunea maxima

Cand presiunea incepe sa creasca, veti vedea cum aburul incepe sa iasa din gratarul supapei. In supapa exista semne care vor aparea pe masura cresterii presiunii. In acest moment, oala va indica faptul ca a atins presiunea corecta. Acesta este momentul in care scadem temperatura zonei si incepem sa numaram timpul de gatit in functie de reteta pe care o pregatim.

Pasul 6. Scoateti presiunea din oala

Odata ce timpul relevant a trecut, opriti caldura si lasati vasul sa se raceasca departe de caldura pana cand vom vedea cat de scazuta este supapa de presiune. Cand aceasta supapa este la partea inferioara, inseamna ca nu exista presiune in interiorul vasului. La unele oale sub presiune exista un buton de eliberare rapida care, atunci cand este activ, presiunea este eliberata. Este o modalitate de a accelera procesul daca nu vrem sa asteptam atat de mult.

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *